6 Haziran 2009 Cumartesi

Programlamaya Giriş

Algoritmadan da bahsettikten sonra artık programlama dillerine başlayabiliriz. Yanlız programlamaya başlamadan önce programcılığın tam olarak ne olduğunu bilmek gerekir. Programcılık: Günlük yaşamdaki artan bilgisayar kullanımı ile beraber bilgisayar üzerinde yapmamız gereken işleri kolaylaştıran,hızlandıran genel olarak yazılım adını verdiğimiz programların tasarlanması, kodlanması, geliştirilmesi ve test edilmesine dayanan ve bilişim sektörünün vazgeçilmez bir ayağı haline gelmiş Bilgisayar Mühendisliğinin bir alt dalıdır.

Dipnot: Günümüzde bu bölüme artan rağbete rağmen sektördeki profesyonel programcı açığının sürekli artması geleceği parlak bir meslek olduğunun bir göstergesidir ;)

Programlama dilleri programlarımızı oluştururken kullandığımız belli bir söz dizimine(syntax) sahip kodlar bütünüdür. Programlama dilleri temel olarak 2 ana dala ayrılır. Fonksiyonel(Prosdürel) Programlama ve Nesne Tabanlı Programlama.

Fonsiyonel Programlama adından da anlaşılacağı gibi programlamanın fonksiyonlar üzerine kurulduğu bir programlama mantığıdır. Fonksiyonlar kendilerine gönderilen mesaja karşılık bir değer üretirler. Fonksiyonel programlama da atama deyimleri olmasına rağmen verilen bu değerler bir daha değiştirilemez. Bu mantık değişkenlerin istem dışı değişimlerini ve bundan kaynaklanan hataları önlemiş olur. Fonksiyonel Programlamaya F#, MATLAB, Ocaml ve ML örnek verilebilir.

Nesne Tabanlı Programlama ise Fonksiyonel Programlamadan farklı olarak böl ve yönet mantığına dayanır. Bu mantığa göre karmaşık ve çözümü zor problemler çözümü basit ufak parçalara ayrılır ve bu parçaların çözümleri bir araya getirilerek problem çözülür. Nesne Tabanlı Programlanın gün geçtikçe artan en önemli tercih sebeplerinden biri de problemleri gerçek dünya modellemesine uydurulabilmesidir ve Nesne Tabanlı Programlama’ya örnek vermek gerekirse: C++,C#,Java.......vs

Devam Edecek...